War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Corona-update

Met de vorige week aangekondigde maatregelen met betrekking tot corona in het achterhoofd, werden een aantal aanpassingen doorgevoerd voor het NUTS weekend in Bastenaken.

Op het evenement zullen de geldende veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. CST verplicht, mondmasker verplicht vanaf 6 jaar! Er zal geen horeca stand zijn. Inkom van Bastogne Barracks is betalend.

Hieronder kan u de aangepaste versie van het programma van Bastogne Barracks tijdens het NUTS weekend terugvinden:

Meer weten...

In 2014 werd een ‘asbestafbouwplan' goedgekeurd met als doel België asbestveiliger te maken tegen 2040. Maar wat met de museumsector die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwt?

Het WHI wil de erfgoedsector in België meehelpen sensibiliseren over het gevaar van schadelijk erfgoed en het gebruik van gevaarlijke producten in museumcollecties, want een museumorganisatie is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en publiek.

Op 6 december wordt er een symposium ingericht met het thema management van gevaarlijk erfgoed met praktijkgerichte voorbeelde...

Meer weten...

Nieuwe tijdelijke expo in het Legermuseum

In maart 2020 ging ons land voor de eerste keer in lockdown omwille van een nieuw en onbekend coronavirus. Het virus sloeg hard toe in onder meer de woonzorgcentra. Logistieke en medische hulp werd al snel noodzakelijk. Hiervoor werd de Medische Component van Defensie ingeschakeld. 1e sergeant reserve-onderofficier van 3EMI en beroepsfotograaf voor het War Heritage Institute Jérusalem Piérard kreeg de opdracht deze missie op beeld vast te leggen, met respect voor de sanitaire en gebruikelijke regels.

Meer weten...

Het War Heritage Institute (WHI) werft aan:

  • Een Technische medewerker vliegtuigen (m/v/x): solliciteren kan tot 17 december.

Er is 1 openstaande vacature in het War Heritage Institute (Jubelpark 3, 1000 Brussel).

Het War Heritage Institute (WHI) beheert en coördineert een netwerk van uitzonderlijke musea en militaire sites: het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel), het Fort van Breendonk (Willebroek), Gunfire (Brasschaat), Bastogne Barracks, de Dodengang (Diksmuide) en de Commandobunker Kemmelberg (Heuvelland).

De technisch assistent vliegtuigen staat de dienst bij en...

Meer weten...

Voor evenementen:

Vlaanderen:

vanaf 01/11/21: het CST is van toepassing vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten.

Meer weten...

Tien avonden lang en langs twee parcoursen in de bovenstad ontdek je verschillende meeslepende en poëtische kunstwerken. Daarnaast heeft het festival nog een OFF-programma met diverse kleurrijke evenementen.

Laat je van 28 oktober tot 6 november leiden door de lichten in de Koningswijk en de Europese wijk tot aan het Jubelpark. Bright Brussels is een magisch en volledig gratis festival dat je herfst oplicht.

Het Legermuseum opent tijdens het Bright Brussels Festival 's avonds de deuren. Je kan de Napoleontische collecties onder de terrassen bezoeken, maar vooral de terrassen zelf zijn de moeite waard, die een adembenemend uitzicht bieden op de hoofdstad

Wanneer? 29/10, 30/10, 5/11 en 6/11, 19.00>23.00

Waar? Jubelpark 3, 1000 Brussel

Tarief: 5 euro voor volwassenen, 4 euro voor het verlaagde tarief Meer info

Covid Safe Ticket

Beste bezoekers,

In Brussel en Wallonië volgen onze sites de geldende veiligheidsmaatregelen en de invoering van het Covid Safe Ticket (CST). Bezoekers tussen 12 en 16 jaar dienen ofwel een Covid Safe Ticket voor te leggen of een masker te dragen. Voor bezoekers ouder dan 16 jaar is een Covid Safe Ticket verplicht. Met een Covid Safe Ticket is het dragen van een masker niet langer verplicht in onze gebouwen.

Deze regels gelden:

  • Vanaf 15 oktober in het Legermuseum (Brussel)
  • Vanaf 1 november in Bastogne Barracks (Bastogne)

⚠️ Voor schoolgroepen is een CST niet verplicht maar blijft de maskerplicht gel...

Meer weten...

Naar aanleiding van de herdenking van 70 jaar Korea oorlog zullen er in verschillende Belgische gemeenten lokale plechtigheden plaatsvinden.

Hieronder kan je per datum terugvinden waar en wanneer er een herdenking gehouden wordt. Meer informatie kan je bij de gemeente opvragen.

Meer weten...

Het War Heritage Institute (WHI) werft aan:

  • 1 contractuele assistent-stagiair (m/v/x), voor de conservatie en restauratie van het historisch papieren erfgoed (contract van drie maanden)

Het War Heritage Institute (WHI) beheert en coördineert een netwerk van uitzonderlijke musea en militaire sites: het Koninklijk Museum voor het Leger en de Krijgsgeschiedenis (Brussel), het Fort van Breendonk (Willebroek), Gunfire (Brasschaat), Bastogne Barracks, de Dodengang (Diksmuide) en de Commandobunker Kemmelberg (Heuvelland).

In het kader van het CAHN-project (BRAIN-be 2.0 Belgian Research Action through Interdis...

Meer weten...

Op zaterdag 23 oktober 2021 breekt opnieuw Museum Night Fever uit. Negentwintig Brusselse musea verwachten je voor een dolle nacht.

Het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum geeft ook weer present en stelt voor om de Grote Hal te komen (her)ontdekken. Die trekt voor de gelegenheid een kleurig jasje aan. Plastisch kunstenares EloH verrast ogen en oren met “Mine de rien”, een trialoog bestaande uit installatie, video mapping en vjing. Met hun project “Icarus 80” bewerken de leerlingen van de afdelingen “Woord” en “Muziek” van het Kunsthumaniora Brussel de Griekse mythe met een snuifje rock ’n’ roll uit d...

Meer weten...